На тържественото откриване на Празниците на изкуствата Аполония снощи

...
  На тържественото откриване на Празниците на изкуствата Аполония снощи
Коментари Харесай

Министър Минеков: Голяма чест е да бъдеш на 38-та „Аполония”

  На тържественото разкриване на Празниците на изкуствата „ Аполония ” нощес артистичният шеф на фестивала Маргарита Димитрова получи подарък от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев.

  Той ѝ връчи плакет за принос към културата на общината. Грамота и втори плакет бяха поднесени от министъра на туризма Илин Димитров. Той отличи фондация „ Аполония ” за цялостния й принос към културния туризъм и популяризирането на България като бранд.

 На церемонията бе разгласен и тазгодишният притежател на премията на „ Аполония ”. Статуетката  „ Аполон Токсофорос ”, давана за важен принос в развиването на българската просвета и представянето й зад граница, се присъжда на известния музикант Иво Папазов – Ибряма.  Маргарита Димитрова уточни, че Ибряма ще бъде в Созопол на 30 август, когато тя тържествено ще му връчи статуетката на Аполон.

 „ За 38-ми път Созопол ни посреща, за 38-ми път Празниците на изкуствата са тук, където е геният, младостта, традицията и хубостта. Много се радваме всички, че още веднъж сме дружно и тези 10 дни ще преживеем едни прелестни, вълнуващи събития. Които за нас, тези, които го вършим, и за вас, тази прелестна, обичана аудитория,  са едни невероятни безредици. Благодарим ви от сърце ”, сподели на формалната гала артистичният шеф на фестивала.

 На тържественото разкриване на форума Тихомир Янакиев съобщи, че с през годините „ Аполония ” се е трансформирала в културен пример освен от локално, а и от национално значение. „ Това е извънредно значимо. И в тази връзка аз имам един непретенциозен подарък за госпожа Маргарита Димитрова, която дружно с уважаемия проф. Димов, са доайените и стожерите на този фестивал, който в действителност съставлява и кулминационната точка на летния културен календар на община Созопол ”, уточни кметът. А подаръкът му бе плакет за принос към културата на Община Созопол, връчен на Маргарита Димитрова.

 „ Щом едно нещо е оживяло 38 години, значи, че то е стабилно и е намерило формулата за триумф. Това означа, че вие сте минали през доста рецесии, само че нищо не ви е спряло ”, сподели министърът на туризма Илин Димитров. По думите му  културата и туризмът постоянно би трябвало да вървят ръка за ръка. „ Всяка една дума, която ние изричаме, всяко едно събитие, което вършим, това оказва помощ на нашия бранд, а това е „ Бранд България “. България би трябвало да се асоциира с просвета, с история ”, уточни той.

 Илин Димитров връчи грамота на фондация „ Аполония ” за повсеместен принос в устойчивото развиване на културния туризъм, запазване на реликвите и съпричастност към самодейността за позициониране и разпространение на „ Бранд България “. Към грамотата прибави и плакет от Министерството на туризма.

 Кратко одобрение изнесе и министърът на културата проф. Велислав Минеков. „ Голяма чест е да бъдеш на 38-ата „ Аполония ”. Не съм предполагал, че иска ми се случи нещо от такава големина ”, сподели той. Припомни, че за пръв път е бил тук като студент през 1984 година, а за пръв път взе участие с галерия през 1996 година

 Първата фестивална вечер мина под звуците от концерта на детския духов оркестър Junior Band от Велико Търново, дирижиран от Йордан Цветанов.

 38-ото издание на Празниците на изкуствата ще продължи до 5 септември. То се реализира с поддръжката на Министерството на културата. Програмата можете да намерите тук:  .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР